2018’in En Güvenli 5 Araba Modeli | Tüm Detaylar Bu Yazıda..
EN GÜVENLİ 5 AİLE ARABASI
Euro NCAP yani Avrupa Yeni Otomobil Değerlendirme Programı’nın 2018 verilerine göre En Güvenli 5 Aile Arabası belirledi. Şirket bildiğimiz gibi araba modellerini güvenlik testlerinden geçip her birinde güven açısından değer biçiyor. Euro NCAP’ın 2018 yılında ki istatistiklere dayanarak belirlediği En Güvenli 10 Aile Arabasını sizlerle beraber daha yakından bakalım.
Euro NCAP araçları 4 kriter üzerine değerlendiriyor ;
+ Yetişkin Yolcu
+ Çocuk Yolcu
+ Zarar Görebilecek Yol Kullanıcıları
+ Güvenlik Yardımcıları
Araçlara geçmeden önce aşağıdaki araçların hepsi güvenlik testlerinden 5 yıldız almayı başarmış araçlardır. 5 yıldızın anlamı kısaca ‘Çarpışma korumasına yönelik en iyi performans’ ve ‘Çarpışmadan kaçınma ekipmanı ile iyi seviyede donatılmış’ demektir.
1- Mercedes Benz A-180
Mercedes serisinin en çok tutulan araçlarından A-180 kısaca 5 kapılı 1445 kg ağırlığında ve ‘Küçük Aile’ sınıfına giren bir modeldir. Araç 10 araçlık listenin en başında yer alıyor. Bunun nedeni A-180’nin yukarıda bahsettiğimiz 4 kriterin ortalamasının en yüksek puana sahip olması. Tam aile aracı diyemeyeceğimiz A-180’in diğer 4 araca göre biraz daha küçük iç hacmi bulunuyor.
+ Yetişkin Yolcu kriterinden 96 puan alan A-180, aracın ön tarafında oturan 2 kişi açısından en güvenli araçların üst sıralarında yer alıyor.
+ Çocuk Yolcu kriterinden 91 puan almayı başarmış. 6 – 10 yaş çocuklarını baz alan çarpışma test performanslarında oldukça harika sonuçlar çıkarmış.
+ Yaya kriterinden 92 puan alarak bu alanda en iyi puanı almış araç olmuş. Olası bir aracın yayaya çarpması durumunda yayanın en az zarar göreceği model A-180 olarak belirlenmiş. Aracın Otomatik Fren Fonksiyonu özelliği en önemli nedenlerinden birisi.
+ Güvenlik Yardımcıları kriterinden ise 75 puan almış A-180. Şerit desteği, Emniyet kemeri hatırlatıcısı, Hız yardımcısı aracın özelliklerinden bazıları.
2- Lexus ES
Lexux ES bilenler veya binenler için gerçekten çok konforlu ve çok geniş bir araçtır. Tam 1740 kg olan Lexus ES ‘Büyük Aile’ sınıfına giren bir model. Gelin aldığı puanlara yakından bakalım.
+ Yetişkin Yolcu kriterinden 91 puan alan Lexus ES, öndeki iki kişi için çok güvenli bir araç olduğunu kanıtlıyor. Sedan aracın ön tarafından aldığı darbelere karşı verdiği tepki üst düzeyde denebilir.
+ Çocuk Yolcu kriterinden 87 puan almayı başarmış. Yine 6 – 10 yaş çocuklarını baz alan çarpışma test performanslarında güzel sonuçlar almış.
+ Yaya kriterinden 90 puan alarak bu alanda en iyi araçlardan olmayı başarmış. Yayalar için önemli bir kriter. Ve Lexus ES bu kriterde yüz güldüren bir sonuç almış. Bu araçta da Otomatik Fren Fonksiyonu bulunmakta.
+ Güvenlik Yardımcıları kriterinden ise 77 puan almış Lexus ES. Şerit desteği, Emniyet kemeri hatırlatıcısı, Hız yardımcısı, yolcu algılama aracın özelliklerinden bazıları.
3- Audi Q3
Listenin 3. sırasında bulunan Audi Q3 Euro NCAP tarafından 5 yıldız ile ödüllendirilmiş. 5 kapılı 1646 kilogram ağırlığa sahip araç ‘Küçük SUV’ kategorisinde bulunuyor. Birçok aracı geride bırakıp üst sıralarda yer alan Q3 en güvenli araçlardan birisi olarak listeye üst sıralardan girmiş. Tipik bir geniş, SUV, aile aracı.
+ Yetişkin Yolcu kriterinden 95 puan alan Audi Q3, bu kategoride ki en yüksek puan alan araçlardan birisi. Ön tarafta ki yolcular için oldukça güvenli bir model.
+ Çocuk Yolcu kriterinden 86 puan almış ve 6 – 10 yaş çocuklarını baz alan çarpışma test performanslarında yüksek sonuçlar almış. Özellikle SUV olduğu için arkada oturan çocuklar için biraz daha güvenli diyebiliriz.
+ Yaya kriterinden 76 puan almış. Yayalar için bu önemli bir kriter. Ve Audi Q3 çokta iyi sayılmasa da iyi bir sonuç almış diyebiliriz.
+ Güvenlik Yardımcıları kriterinden ise 85 puan almış Audi Q3. Bu kategoride en yüksek puanı alan Q3’ün tek eksiği diz hava yastıkları.
4- Volvo XC40
En sağlam markalardan biri olarak bilinen Volvo XC40, listeye 4. sıradan girmiş. ‘Küçük SUV’ sınıfındaki XC40 1680 kilogram ağırlığında en sağlam SUV araçlarından birisi. Volvo’nun sağlamlığını ek güvenlik ekipmanları ile birleştirip oldukça güvenli bir aile aracı ortaya çıkarmışlar.Gayet ideal bir aile aracı denebilecek XC40’ın geniş iç hacmi çocuklu aileler için rahat hareket imkanı sağlıyor
+ Yetişkin Yolcu kriterinden tam tamına 97 puan alan Audi Q3, bu kategoride ki en yüksek puan alan araç durumunda. Önde oturan yetişkin yolcular açısından değerlendirilen bu kriterden neredeyse tam puan almış Volvo XC40.
+ Çocuk Yolcu kriterinden 87 puan almayı başarmış ve 6 – 10 yaş çocuklarını baz alan çarpışma test performanslarında yüksek sonuçlar almış. Volvo XC40 yine bu kriterde de en yüksek sonuçlardan birisi. Fakat arka yan göğüs hava yastığının olmaması önemli bir eksiklik denebilir.
+ Yaya kriterinden 71 puan almış. Volvo gibi bir marka için yayalar açısından kötü bir puan olarak nitelendirilebilir. Özellikle sağ ve sol köşeleri yayalar için kritik önem taşıyan kısımları aracın.
+ Güvenlik Yardımcıları kriterinden 76 puan almış Volvo XC40. Diğer kriterlerine göre yine düşük bir sonuç sayılabilir. Bunun nedeni olarakta yolcu ve arka diz hava yastığının bulunmaması olabilir.
5- Audi A6
4 kapılı sedan olan Audi A6 ‘Executive’ sınıfında yer alıyor. A6’nın konforunu anlatmaya gerek yok tabi fakat burada konumuz güvenlik. En güvenli aile arabaları listesine 5. sıradan giren A6 tam olarak 1686 kilogram ağırlığında bulunuyor. İçi oldukça geniş ve gayet uygun bir aile aracı diyebiliriz. Bakalım güvenlik testlerinden kaç puan almış.
+ Yetişkin Yolcu kriterinden tam tamına 93 puan almış Audi A6. Aracın ön tarafı tipik sedanlar gibi oldukça uzun. Ve çarpışma testlerinde görüldüğü gibi yolcular açısından bunun büyük bir avantajı oluyor. Özellikle hatchback arabalar ile kıyaslayacak olursak sedan tipi araçlar bir seviye daha güvenli sayılabilir.
+ Çocuk Yolcu kriterinden 85 puan almış ve 6 – 10 yaş çocuklarını baz alan çarpışma test performanslarında diğer 4 aracın gerisinde kalmış. Yapılan testlerde diğer 4 araç ile kıyaslayacak olursak çocuk yolcular açısından en düşük değerlere sahip araç Audi A6 olmuş.
+ Yaya kriterinden 81 puan almış. Audi markasına yakışır bir puan almış. Yaya yolcuların güvenliği açısından az riskli bir araba olma ünvanını kazanmış bulunuyor A6.
+ Güvenlik Yardımcıları kriterinden 76 puan alan Audi A6’nın eksikleri olarak sürücü ve yolcu diz hava yastığının olmaması göze çarpıyor. Onun haricinde şerit desteği, emniyet kemeri hatırlatıcısı ve hız yardımcısı gibi özellikleri bulunuyor.
*Yazıdaki araç verilerinin tümü Euro NCAP‘ın internet sitesinden alınmıştır.