13.7 C
İstanbul
Perşembe, Aralık 1, 2022
Ana SayfaAraba ArızalarıAracın Motoru Neden Yağ Yakar?

Aracın Motoru Neden Yağ Yakar?

Araçlarımızda ciddi sorunlara neden olabilen yağ yakma problemini ele alacağız.
Aracımızın neden yağ yakar? Nasıl yakmaya başlar? Yağ yakan arabalarda ne gibi işlemler yapılabilir? Olası problemler nelerdir? Tüm detaylarıyla bu yazımızda, keyifli okumalar!

Motor yağ yakmaya nasıl başlar?

Aracımızda bulunan motorun pistonlarının üzerinde yakıt ve hava karışımı bulunmaktadır. Pistonlarımızın altında da aşınmayı minimumda tutmak üzere üretilen uygun miktarda motor yağı bulunur. Burada bulunan motor yağı eğer yukarıdaki hava – yakıt karışımına ulaşırsa motorumuz yağ yakmaya başlar.

Motorun yağ yaktığı nasıl anlaşılır?

  • En net sonuç aslında egzoz dumanında görülebilen mavi dumandır. Egzozdan mavi renkte duman geliyorsa aracımız yağ yakıyordur anlamına gelmektedir. Motor yağı, segmanlarda aşınma veya subap contalarının kemikleşmesi gibi etkenlerden dolayı yanma odalarına sızabilir. Hava ve yakıtın içine sızan motor yağı burada yanarak egzozdan mavi duman şeklinde havaya karışır. Gözle görülebilir.
  • Yağ eksiltmesi olabilir. Mavi duman görülmese bile zamanla yağınız azar azar yanabilir ve eksiltme meydana gelebilir. Bir süre yolculuk yaptıktan sonra motorunuzun soğumasını bekleyin ve motorunuz soğukken yağ çubuğu aracılığı ile kontrol edin. Eğer yağ izleri olması gereken seviyenin altına düşmeye başladıysa aracınız yağ yakıyordur.
  • Motorunuzda üfleme olabilir. Araç rölantideyken motorunuzun yağ kapağını açtığınız zaman hava üflüyorsa burada da bir yağ yakma sorunu olabilir. Motor sıcakken kapağı açtığınızda hava üflemesi olması muhtemeldir. En sağlıklı sonucu, aracınızın motoru soğukken kapağı açarak test ederek alabilirsiniz.

Motorun yağ yakma sebepleri nelerdir?

Bu sorunun birden çok cevabı olabilir. Bunların en başında gelen temel sebepleri sıralamak gerekirse;

Motor yağınıza ve periyodik bakımlarınıza dikkat etmeme: Motor yağınıza önem vermemeniz ve aksatmanız halinde motorunuz tam randımanlı çalışamayacaktır. Periyodik bakımlarda motorunuzun yağını ve filtrelerini değiştirmezseniz, piston ve diğer hareketli aksamların aşınması meydana gelecektir. Bu esnada aşınan parçalar geriye dönüşü olmayan ve yüksek maliyet içeren işlemlere ihtiyaç duyacaktır. Sonraki sürede yağ eklemeniz, aşınan parçaların arasından yanma odasına yağ sızmasına sebep olacak ve araç yağ yakmaya başlayacaktır.

Motorunuzda bulunan segmanlarda tutarsızlık ve zayıflama: Motorunuzda bulunan pistonlarda ve segmanlarda, zamana ve bakım derecesine bağlı olarak zayıflama ve gevşeme görülebilir. Bu sebeple de motor yağı sızabilecek alanlardan yanma odasına ulaşabilir. Sızan yağ, yanma odasında bulunan yakıt ve havaya karışır. Bu da motorunuzun yağ yakması olarak nitelendirilir.

Subapların zarar görmesi ve aşınması: Subapların zarar görmesi, motorun yağ yakmasının genel anlamıyla en büyük sebeplerinden birisidir ve sıklıkla görülür. Subaplar, contalar ve yardımcı aksamlar aşınmaya, kemikleşmeye başlayabilir ve işlevini yitirebilir. Bu noktalardan yanma odasına ulaşabilen motor yağı yine aynı şekilde yanıp egzozdan mavi duman ile havaya karışabilir.

Motora gereğinden fazla yağ koymak veya yanlış yağ kullanmak: Motorumuz, aracımızda yüksek basınçla çalışan bir yürütme organıdır. Yüksek seviyelerde ve gereğinden fazla yağ koymak veya yanlış yağ kullanmak temel sebeplerden bazılarıdır. Gereğinden fazla yağ koymak; basınçtan kaynaklı olarak taşma meydana getirebilir ve fazlasının sızarak veya yanarak dışarı çıkmasıyla sonuçlanabilir.

Aracımın yağ yakmasını nasıl engellerim?

En temel çözüm tabii ki de motorunuzun rektefiye işlemine girmesidir. Ciddi oranda yağ yakan aracınızın motoruna, yağ yakmasını engellemek için kalın yağ koymak veya katkı kullanmak gibi işlemler uzun vadede motorunuzun tamamen kullanılamaz hale gelmesine sebep olabilir. Bu tarz işlemler çok kısa vadeli ve geçici çözümler olacaktır.

İlgili İçerikler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Reklam -

En Çok Okunanlar

Son Yorumlananlar

- Reklam -