Bir araç üzerinde onlarca parça bulunmakta. Bu parçalar aracılığıyla aracımızı kullanmamız mümkün hale geliyor. Özellikle bazı kritik parçalar var ki yerleri hiçbir şekilde dolmuyor. Bu parçalara herhangi bir hasar gelmesi istenmeyen durumlara, otomobilin çalışmamasına ve hatta kazalara bile yol açabiliyor. İşte bu parçalardan bir tanesi de ateşleme bobini. Ateşleme bobini, bir araçta bulunması gereken en kritik parçalardan bir tanesi. Ateşleme bobini içten yanmalı motorların güç almasına ve dolayısıyla da harekete başlamasına sebep olur. Bobin olmadan aracınızın çalışması imkânsızdır. Peki ateşleme bobini nedir? Ateşleme bobini arızası çözümü nedir? Gelin bu sorulara daha detaylı göz atalım.
Ateşleme Bobini Nedir?
Ateşleme bobini aracınızın anlık olarak yüksek voltaj verme suretiyle harekete geçmesini sağlar. Bu bağlamda direkt olarak motorlara giden enerji pistonların çalışmasına vesile olur.
Otomobillerin içerisinde hareketi sağlayan pistonlar bulunur. Bu pistonlar tamamen motora bağlıdırlar. Dolayısıyla motorun çalışması demek aynı zamanda pistonların da harekete geçmesi demektir. Böylece içten yanmalı motorlar görevini yaparak aracınızın hareketini sağlarlar. Pistonların çalışabilmesi adına belirli bir ateşleme gereklidir. Bu ateşlemeyi ise ateşleme bobini sağlar. Havada oluşturduğu kıvılcımlar sayesinde gerçekleşen bu hadise motorunuzun harekete geçmesine olanak tanır. Bunun için aynı zamanda akü, buji ve buji kablosuna da ihtiyaç vardır. Bütün bu etmenler birleştiğindeyse aracınızı harekete geçirmek adına gerekli olan şartlar sağlanmış olur. Ateşleme bobini nedir sorusunun cevabı bu şekilde verilebilir. Aynı zamanda ateşleme bobini arızası çözümü nedir sorusu da sıklıkla sorulmakta.
Nasıl Çalışmaktadır?
Aküden alınan elektrik anlık olarak yüksek voltajlarla bobine aktarılır. 15000 ila 20000 volt arasında değişen bu elektrik direkt olarak bujilere iletilir. Bujilerden iletilen elektrik de motor hareketini sağlar. Böylece aracımız çalışacak duruma gelmiş bulunur. Bobinin birçok araçta yapısı farklıdır. Bobinin fiziksel olarak buji kablolarıyla bağlanıldığı araçlar olduğu gibi direkt olarak bujinin üzerine yerleştirildiği araç modelleri de mevcut. Aracınızın teknik servis rehberine bakarak bobin yapısı hakkında bilgi almanız mümkündür.
Ateşleme Bobini Arızası Nasıl Anlaşılır?
-
Egzoz patlaması
-
Gaza basıldığı ve aracın çalıştırıldığı zaman gelen anormal sesler
-
Aracın stop etmesi, motor durması
-
Motor sorunları
-
Motor sıkışması
-
Gereğinden fazla yakıt harcanması
-
Akü problemleri
-
Hızlı akü bitimi
-
Araç sarsıntısı, stabil olmayan sürüş
-
Aracın zor çalışması
-
DTC kodu problemi, motor ışığının yanması
Ateşleme bobini nedir sorusundan sonra ateşleme bobini arızası çözümü sıklıkla sorulmakta. Üst paragrafta verdiğimiz listedeki bütün problemler ateşleme bobini sorununa işaret verebilmektedir. Zira ateşleme bobinin motor ve motor aksiyonuyla alakalı bir bileşen olduğunu belirtirsek, ilgili konularla alakalı olabilecek bütün problemlerin sorumlusu ateşleme bobini olabilir. Düzenli bakım esnasında sıklıkla ateşleme bobinlerine dikkat edilmesi gerekir. Aynı zamanda herhangi bir motor ya da hareket arızasında da direkt olarak ateşleme bobinin kontrol ettirilmesi mantıklı bir harekettir. Böylece olası sorunların ya da halihazırda mevcut olan sorunların kolaylıkla önüne geçmeniz mümkün. Bobin arızası giderilmesi zor bir problemdir. Bu bağlamda ilgili bileşenin sağlığına dikkat etmenizi öneriyoruz.
Ateşleme Bobini Arızası Çözümü Nedir?
Bu problemi çözmenin en iyi ve en direkt yolu bobin değişimidir. Aracınızın bobin değişimini tecrübeli bir teknikere bırakarak sorundan kurtulabilirsiniz. Bunun için işini bilen ustalarla çalışmanız şart. Zira bobin değişimi marka ve model çeşitlerine göre zorlayıcı olabilmekte.
Aracınızın resmi teknik servislerini kullanmanızı önermekteyiz. Aynı zamanda otomobil markalarına göre de bobin yapıları değişebiliyor. Kimi otomobillerde bobin direkt olarak bujine bağlıyken kimilerinde de durum tam tersidir. Ateşleme bobini arızası çözümü nedir detayları için aşağıdaki tamirat paragrafımıza da göz atın
Tamiri Nasıl Yapılır?
İlgili bileşenler birçok araç parçasının aksine tamiri yapılamayan bileşenlerdir. Dolayısıyla bobin tamiri yaptığını iddia eden herhangi bir teknikere itimat etmemeniz gerekir. Bu noktada yeni bir bobin almanız şarttır. Çünkü bobinlerin içerisinde bulunduğu bileşenler ve kendisi tamamen tek kullanımlıktırlar. Bobin fiyatları 100 ve 3000 TL arası değişebilmekte. Araç modeline, parça orijinalliğine ve farklı değişkenlere göre bu fiyat skalası ortaya çıkabiliyor. Bobin takımı adına ayrı bir tekniker ücreti vermeniz gerekebileceğini de belirtelim.
Bu yazımızda ateşleme bobini nedir ve ateşleme bobini arızası çözümü nedir sorularını yanıtladık. Daha fazlası adına bizi takipte kalmaya devam edin.