13.9 C
İstanbul
Perşembe, Aralık 1, 2022
Ana SayfaMuayeneÇürük Araç Muayeneden Geçer mi?

Çürük Araç Muayeneden Geçer mi?

Her tüketilen varlık gibi araçların yani otomobillerin de belli kullanım süreleri vardır. Bu süre sonrasında araç yıpranmaya açıktır. Bu durum araçta paslanmaya sonrasında çürümeye kadar giden bir süreç izleyebilir.

Bu duruma bir de özensiz ve bakımsız araç kullanımı da eklenirse bu süreç daha da hızlanır. Zamanında yaptırılmayan bakımlar ve ancak araç çalışmayınca götürülen servis; aracın ömründen götürür.

Çürük araç muayeneden geçer mi sorusunu kısaca cevaplayacak olursak, çürük araç muayeneden geçemez. Tabi bu çürük belirli bir seviyenin üstünde ise geçemez. Detayları aşağıda anlattık. Gelin beraber bir göz atalım.


Aracın Çürümesine Sebep Olan Etmenler

Aracın imalatında kullanılan bazı maddeler nemle karşılaşınca çürüyebilecek durumdadır. Hatta bu konuya ilişkin yaygın bir kanaat vardır. “Deniz kenarı olan şehirden araç alınmaz” efsanesi yıllardır dilimize dolanmış durumda.

Nemli yerlerde uzun süreli kullanılan araçlarda nem hatta paslanma görülebilir. Araçlarda bu tip durumlarla karşılaşınca aracı kaportacıya götürüp paslanma büyümeden baktırmak gerekmektedir.

Aksi halde paslanma büyüyerek hem kaportayı çürütür hem de istenmedik bir görüntüye sebep olur.

Araç temizliği yapılırken kullanılan deterjan türü temizlik materyallerinin yüksek kimyasal ve asit içeren unsurlar bulundurması da aracın paslanma ve çürümesine sebep olur. Araç yıkandıktan sonra;

  • Güzelce kurutulması gerekir.
  • Bununla birlikte garaj imkanı var ise garajda muhafaza edilmesi
  • Garaj yoksa branda altında muhafaza edilmesi

aracın ömrünü uzatan faktörlerdendir. Çözüm olarak boya koruyucu ve yıllık pasta cila yaptırılması aracın sağlıklı kullanımı lehine olup sonraki yüksek masrafları da önler.


Çürük Araç Muayeneden Geçer mi?

Araçlar, ülkemizde TÜVTÜRK A.Ş. araç muayene istasyonlarında belli yönetmelik ve uygulamalara göre muayeneden ve kontrolden geçer. Bunlar;

  • 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu
  • Karayolları Trafik Yönetmeliği
  • Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelik
  • Avrupa Birliği Direktifleri
  • T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yayımlanan kusurlar tablosu
  • Araç Muayene İstasyonlarının Açılması, İşletilmesi ve Araç Muayenesi Hakkında Yönetmeliktir.

Kontroller sonucunda araçlar; “kusursuz“, “hafif kusurlu“, “emniyetsiz” veya “ağır kusurlu” olarak derecelendirilir. Muayene sonucunda aracın “emniyetsiz” veya “ağır kusurlu” bulunması durumunda araçta tespit edilmiş olan eksikliklerin giderilmesi için ek bir ay süre verilir.

Bu zaman zarfında araca olumlu rapor verilmemekte, araçların eksikleri tamamlandıktan sonra yeniden muayeneden geçirilmesinin ardından olumlu rapor verilmektedir.

TÜVTÜRK, sadece aracın trafikte güvenli seyredebilmesi yönünde muayene yapmaktadır.

  • Dış görünümü iyi değil,
  • Kaportası çizik,
  • Boyası aşınmış,
  • Kaportada bazı eziklikler var,
  • Kaportada bölgesel paslanma var

şeklinde ağır ya da emniyetsiz kusur yoktur. Bu bağlamda aracın çürüklüğü trafikte seyrini olumsuz etkilemediği müddetçe araç muayeneden geçebilir. Bir tek şasi bağlantılarında çürüme varsa olumlu sonuç alamıyorsunuz, onun dışında her hangi bir sorun yaşamayacaksınız.

Aracınızın altı çürükse veya şaselerinde çürük varsa muayeneden geçemezsiniz. Fakat kapı direklerinde veya kenarda köşede tek tük oluşan çürükler muayeneye engel değildir.

Örneğin çok fazla çürümemiş fakat ucundan çürümeye başlamış egzoz muayeneden geçer. Aşırı çürümemiş fakat az az çürümeye başlamış marşpiyel de muayeneden geçebilir.

İlgili İçerikler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Reklam -

En Çok Okunanlar

Son Yorumlananlar

- Reklam -