Araçların vazgeçilmez parçalarından biri olan Radyatör, aracın soğutma sisteminde yer alan ve olmazsa olmaz bir parçadır. Bilindiği üzere motor, hemen her çalışmasında aşırı derecede silindir hareketi ile ısınır.
Motorun ısınması, belli bir süre sonra artmaya devam edecektir. Bu durumda aşırı ısı ya motorun yanmasına ya da hararet sonrasında çalışmaz hale gelmesine neden olacaktır. İşte radyatör bu kısımda devreye girer.
Soğutma suyu sıvısının peteklere alınıp hava ile soğutulması sağlanır. Bir nevi soğutma düzeninin kontrol edilmesi ve soğutma görevlerinin yerine getirilmesi sağlanır. Haliyle radyatör sisteminde yer alan bir sorun, aracın hararet yapmasına neden olacaktır. Peki, sık karşılaşılan sorunlar neler?
Radyatör Neden Delinir?
Radyatör için en sık karşılaşılan sorunların başında delinme ve sızdırma sorunları gelmektedir. Özellikle delinme durumunda, soğutma suyunun sızması ve bu durumda da aracın hararet yapması söz konusu olur. Delinmeye neden olacak durumlar ise çok çeşitlidir. Genel anlamda bu durumlardan söz edelim.
- Darbelere bağlı delinme yaşanabilir. Yolculuk sırasında alınabilecek bir darbe, alt kısımdan temas edecek olan bir taş ve benzeri sorunlar nedeniyle delinme yaşanabilir.
- Zaman içerisinde oluşan metal aşınması nedeniyle Radyatör eskiyebilir ve çatlaklar, ardından da delinmeler meydana gelebilir.
- Sıvının eksilmesi sonrasında, birden eklenen antifiriz suyu delinmelere neden olabilir.
- Paslanmış olan radyatöre yeni antifiriz eklendiği zaman pas çözülebilir ve bu kısımda çatlaklar ya da delikler meydana gelebilir.
Radyatör Neden Tıkanır?
Radyatör sorunları arasında yer alan bir başka sorun ise tıkanma sorunudur. En az delinme sorunu kadar can sıkıcı bir sorun olan tıkanma sorunu da yine Radyatör performansını büyük oranda düşürecektir.
Soğutma performansının düşmesi sonrasında ise hararet sorunlarıyla karşı karşıya kalacaksınız. Bu noktada ilk yapılması gereken işlem, tıkanıklığın nedenini tespit etmek olacaktır. Tıkanıklığın neden kaynaklandığının bulunması gerekir.
Bunun için en belirgin neden zaman içerisinde oluşan pas. Soğutma sıvılarının ve özel olarak sunulmuş olan sıvıların kullanılmaması, bunun yerine sadece su kullanılması soruna neden olur. Hem ısı değişikliği hem de oluşan tortular zaman içerisinde paslanmaya neden olur.
Paslanmada zaman içerisinde tıkanıklığa neden olur. Bu şekilde bir süre sonra radyatör çalışmaz hale gelebilir. Haliyle kullanılan sıvılara dikkat etmeli ve bu sıvıların dışında düzenli olarak da bakımları aksatmamalı.
Radyatör Neden Ses Yapar?
Sürücülerin canını sıkan durumlardan birisi de radyatör sisteminden gelen ses sorunudur. Araç hareket ettiği zaman ve genelde hızlandığı zaman ses miktarının arttığı görülür. Genelde su sesi olarak gelen sesin, tıkırtı olarak da gelebileceğini belirtelim.
Bu sesin nedeni konusunda da belli başlı bilgiler verilebilir. Eğer Radyatör ses sorunu yaşıyorsanız, ilk olarak sıvı miktarını kontrol etmeniz gerekiyor. Sıvı miktarında bir düşüş meydana gelmiş olabilir.
Sıvının azalması durumunda ilk yaşanacak olan sorun ses sorunudur. Gerekli miktarda sıvı eklenmesi ve varsa kaçakların giderilmesi sorunu çözecektir.
Diğer bir neden ise sisteme hava kaçması olarak adlandırılır. Sisteme karışan hava aşırı basınca neden olabilir ki bu da Radyatör sisteminden ses gelmesine neden olabilir. Böyle bir durumda yapılması gereken profesyonel kişilerce sistemin kontrol edilmesi olacaktır.
Son olarak sesin başka bir nedeni daha var. Aracınız conta yakmış ya da tıpalarda yıpranma meydana gelmiş olabilir. Bu durumda soğutma suyunun yağa karışması ve azalması söz konusu olacaktır. Yine suyun azalması da ses sorununa neden olacaktır.
Radyatör Neden Basınç Yapar?
Sistemde oluşacak yüksek basınç, en az hararet kadar önemli bir sorundur. Basıncın çok fazla artış göstermesi, aracın kalıcı hasarlarla karşı karşıya kalmasına neden olabilir. Bu gibi bir durumla karşı karşıya kalmamak adına öncelikle sorunun nedenini anlamak gerekiyor. Bu noktada sorunun birkaç farklı nedeni olabilir.
İlk neden conta sorunlarıdır. Araç conta yakmış olabilir. Bu durumda yağ su karışımı olacaktır ve sistemin basıncının artması söz konusu olacaktır. Bunun dışında sistemde bir çatlak ya da delik mevcutsa yine basınç artışları yaşanabilir.
Bu durumda da öncelikle sıvı seviyesinin kontrol edilmesi gerekiyor.
Radyatör Neden Bozulur?
Aslında yukarıda saydığımız tüm nedenler Radyatör bozulmaları için detayları ortaya koyuyor. Fakat tüm bunlar için bir toparlama yapmak gerekiyor. Radyatör çok hassas bir parça değil.
Yine de sık sık arızalanabilecek bir parça. Soruna neden olabilecek ve parçanın bozulmasına neden olabilecek olan durumları madde madde inceleyelim.
- Antifiriz kullanım durumundan kaynaklı olarak oluşacak yıpranmalar
- Parçada oluşabilecek pas sonrasında tıkanmalar
- Conta yanması sonrasında oluşan yüksek hararet ve diğer sorunlar
- Doğru sıvıların kullanılmaması ve bakımların yapılmaması nedeniyle paslanma meydana gelmesi
- Dış etkilere bağlı olarak oluşabilecek olan çatlaklar ve delikler.
- Yüksek basınç sorunu sonrasında meydana gelebilecek olan delinme veya çatlama sorunları
Radyatör Neden Su Eksiltir?
Su eksiltme konusunda iki ana neden karşımıza çıkıyor. İlk neden çatlak ya da oluşan delikler. Parçanın herhangi bir yerinde bir çatlak meydana gelecek olursa, bu durumda soğutma suyunda sızıntı oluşacaktır. Oluşacak olan sızıntı ise çatlağın durumuna göre ya da deliğin durumuna göre değişiklik gösterir. Bu durumda da zaman içerisinde su kısmında azalma söz konusu olacak.
Soğutma suyunun bir anda düşmesi beklenen bir durum değildir ancak zaman içerisinde suyun gözle görülür bir şekilde düşmesi söz konusu olacaktır. Suyun azalmasının fark edilmemesi durumunda aracınız sürekli olarak hararet sorunu yaşayabilir.
Fark etmemeniz durumunda hararet durumu yaşanabilir ve bu durumda kalıcı hasarlara neden olabilir.
İlk neden sistemde yer alan çatlaklar ya da deliklerdir. İkinci neden ise conta yanması sorunudur. Conta yanması durumunda soğutma suyuna yağ karışabilir. Ayrıca soğutma suyu, ateşleme sistemine karışabilir ve yüksek ısı nedeniyle su burada buharlaşabilir.
Bu durumda egzozdan beyaz bir duman çıktığı görülür. Zaman içerisinde de aracın soğutma suyunun azalması durumu ortaya çıkacaktır. Yine conta yanmasına bağlı olarak soğutma suyunun azalması durumunda da araç hararet yapabilir ve fark etmeden ciddi sorunlarla karşı karşıya kalabilirsiniz.
Radyatör Neden Hava Yapar?
Radyatörden ses gelmesi, basıncın sürekli olarak yüksek olması gibi belirtilerin işaret ettiği önemli sorunlardan birisi de hava sorunudur. Radyatör hava yapabilir ve bunun sonucunda dediğimiz gibi olumsuz etkiler meydana gelebilir.
Burada ses en masum sonuç olarak değerlendirilebilir. Havanın oluşturacağı basınçla, radyatör patlayabilir. Bu gibi olumsuzluklarla karşı karşıya kalmasına neden olan hava yapma sorununun ana kaynağı ise conta sıkıntılarıdır.
Contaların ve kullanılan tıpaların eskimesi ya da bu tıpaların başında meydana gelecek olan aşınmalar sistemin istenmeyen şekilde hava almasına neden olacaktır. Ses gelmesi, basıncın yüksek olması gibi belirtileri görüyorsanız, mutlaka aracınızı kontrol edin.
Eğer hava alma sorunu varsa, bu durumda mutlaka havanın boşaltılması gerekir. Aks halde söz ettiğimiz sorunlar karşınıza çıkacaktır. Eğer sorun contalarda yaşanıyorsa, bu durumda yapılacak en iyi onarımın contaları değiştirmek olduğunu da ekleyelim.
Radyatör Neden Hararet Yapar?
Hararet, tüm saydığımız sorunların sonuçlarında ortaya çıkabilecek bir sıkıntı olarak değerlendirmektedir. Motorun bir anda çalışamaz hale gelmesine neden olur. Bu noktada Radyatör hararet yapmasının nedenleri de bellidir. Yaşanabilecek olan çatlak ya da delik sorunlarında motor soğutma suyunun boşalması ise ana nedendir.
Soğutma suyu bittiği noktada, soğutma gerçekleşmez ve motor sıcaklığı bir anda artış gösterir. Bu durumda da hararet sorunu ortaya çıkacaktır. Bunun dışında termostat kısmında yaşanan arızalarda soruna neden olabilir.
Termostatın doğru dereceyi göstermemesi, soğutma sisteminin devreye geç girmesine ya da girmemesine neden olur ve bu durumda da yine hararet sorunuyla karşı karşıya kalınır.
Tüm bu nedenlerin dışında, bozuk göstergeler, fan arızaları, soğutma sisteminde yaşanan bazı tıkanma sorunları da ortaya çıkacak sorunlar arasında gösterilmektedir. Bu nedenlerin bilinmesi ve nedene göre onarım yapılması sorunu çözecektir.