Motor Freni, hemen hemen sürücünün mutlaka duyduğu kelimeler arasında yer almaktadır. Aracın özelliklerine ve aracın modeline göre değişmekle beraber hemen hemen her araçta ufak değişikliklerle motor frenini görüyoruz. Peki, Motor Freni Nedir? Nasıl Yapılır? Merak edenler için açıklamaya çalışalım.
Motor Freni Nedir?
İlk olarak “Motor Freni Nedir ?” sorusunu yanıtlamak gerekiyor. Burada sistem için bilinmesi gereken ilk konu, vites konusu. Aracınız belli devirde ve belli bir hızda seyrederken, gaza basmaya bırakmanız gerekiyor. Gaza basmayı bırakıp aracın kendi hızıyla hareket ettiğini görüyorsunuz.
Gaza basılmadığı için devir düşecektir. Sürücülerin kademeli olarak vites düşürmesi gerekiyor. Kademeli olarak yapılan vites düşürme işlemi sırasında motor freni yapılmış oluyor. Araç kademeli olarak yavaşlamış oluyor.
Motor Freni Nasıl Yapılır?
“Motor Freni Nedir ?” sorusuna cevap aradık. Motor freni nedir kısmında söz ettik ancak nasıl yapılacağı konusunda tekrar bir bilgilendirme yapalım. “Motor Freni Nasıl Yapılır ?” merak eden sürücüler için ilk söyleyeceğimiz şey, yukarıda söz ettiğimiz gibi vites düşürmesi olacak.
Seyir halinde aracınızın gazına basmayı bırakmanız gerekiyor. Ardından kademeli bir şekilde vites düşürmek gerekecek. Her vites düşürülmesinde motorun devri biraz daha düştüğü için hızınız düşecektir. Burada hızın kademeli olarak düştüğünü de belirtelim.
Motor Freni Ne İşe Yarar?
Motor Freni Nedir ve Motor Freni Nasıl yapılır konularında bilgiler verdik. Bu bilgiler sırasında da söz ettik ancak bir kez daha sistemin tam olarak ne işe yaradığından söz edelim. Motor Freni Ne İşe Yarar?
Sorunun cevabı basit. Kademeli olarak hızınızı düşürmenize yarar bir sistemden söz ediyoruz. Kademeli bir şekilde hızın düşürülmesi ve vitesin küçültülmesi sağlanır. Bunun yanında yakıt tüketimine de olumlu bir etki sunulduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.
Tabii ki kullanıma göre etkinin değiştiğini görmeniz mümkün olabilir. Genel olarak “Motor Freni Ne İşe Yarar ?” sorusuna cevap aramaya çalıştık. Dilerseniz bir başka soruya geçelim. Bu kez “Motor Freni Yapmak Zararlı mıdır?” sorusuna cevap arayacağız.
Motor Freni Yapmak Zararlı mıdır?
Motor freni yapılması sırasında, ekstra olarak bir işlem kullanılmamaktadır. Motor freninin yapılması durumunda araç için herhangi bir zarar durumu söz konusu olmayacaktır. Vites düşürülmesi durumunda, aracın devri düşürüldüğü için belli bir oranda ses duyulabilir. Kısacası bu şekilde hızın düşürülmesi sırasında motorun bağırması olarak gösterilebilecek bir ses ortaya çıkacaktır.
Motor bağırması olarak gösterilen bu sesin dışında, aracın herhangi bir zarar görmediğini söylemek yanlış olmaz. Kesin olarak Motor Freni Yapmanın zararlı olduğunu söylemek yanlış olacaktır. Şimdi ise diğer bir soruya cevap arayalım. Bu kez “Motor Freni Yakıt Tasarrufu Sağlar mı ?” sorusuna yanıt arayacağız.
Motor Freninin En Büyük Faydası Nedir?
Motor Freni yapmanın en büyük faydası tabi ki de fren balataları ile ilgilidir. Fren yapmayı sadece frene basmak zannedenler tabi ki de yanılıyorlar. Aracı yavaşlatmak için motor freni yapıp fren balatasını daha tasarruflu kullanmak motor freninin en büyük faydasıdır.
Motor frenini gereken yerde ve zamanda yaparak aracınızın fren balatalarının daha uzun ömürlü olmasını sağlayabilirsiniz.
Motor Freni Yakıt Tasarrufu Sağlar mı?
Motor freni yaparken, belli bir süre için gaza basmamak gerekiyor. Belli bir süre için gaza basılmaması ve kademeli olarak vites düşürülmesi sırasında, aracın belli bir süre ateşleme yapmadığı görülecek. Gaza basılmadığı için belli bir süreliğine de olsa ateşleme yapılmayacaktır.
Aracın ateşleme yapmaması nedeniyle az bir miktar olsa da yakıt tasarrufundan söz etmemiz mümkün. Bu şekilde yakıt tasarrufu yapıldığı doğru ancak bunun çok geçerli olmadığını da söylemek gerekiyor. Yani aracınızı motor frenine aldığınız için yakıttan çok büyük oranda tasarrufu edeceğinizi düşünmeyin.
Burada ince bir çizgi var. Aracınızın zaman içerisinde yavaşladığını ve ateşlemenin yapılmadığı için de tasarruf yapıldığını söyleyebiliriz.
Motor Freni Hangi Araçlarda Var?
Sorunun cevabı oldukça basit. Motor freninin hemen hemen her araçta kullanılabileceğini söylemek yanlış olmaz. Tabi ki manuel vitesli her araçta olduğunu söylemeye gerek yok herhalde. Fakat bazı otomatik vitesli araçlar için de aynı durumun geçerli olduğunu söylemek gerekiyor.
Çok nadir olsa da bazı otomatik vitesli araçlarda da belli bir seviyede motor freni yapmak mümkündür. Fakat otomatik vitesli araçlarda yapılan motor freninin etkisi çok daha azdır. Bunun için aracınızın özellikleri önemli. Genel olarak manuel araçlarda ise hemen hemen her modelde motor freninin kullanılabildiğini söylemek yanlış olmayacaktır.
Yokuş Aşağı Giderken Motor Freni Yapılır mı?
Merak edilen son sorumuza geçiş yapalım. Yokuş Aşağı Giderken Motor Freni Yapılır mı? Sorunun cevabının evet olduğunu belirterek başlayalım. Motor frenini yokuş aşağı kullanımlarda da deneyebilirsiniz. Burada önemli olan daha dikkatli olmak olacaktır. Yokuş aşağı kullanımlarda araç kendi kendine hızlanacaktır.
Bu nedenle araçların aniden yavaşlaması beklenemez. Bu gibi bir durumda debriyajın artısını kullanmanız gerekiyor. Burada motor freni kullanımının vites ayarlaması oldukça önemli olacaktır.
Aracınızın en iyi şekilde vites düşüşünü yapmanız gerekiyor. Vitesini 5.vites ise bu durumda 4.vitese ya da maksimum olarak 3.vitese geçiş yapmanız gerekiyor. Yani düşüş sırasında daha dikkatli olmanız gerekiyor. Daha düşük viteslere geçmek pek iyi sonuçlar vermeyecektir. Hatta doğrudan daha düşük viteslere geçmek mümkün olmayacaktır.