AKÜ TAKVİYESİ NASIL YAPILIR ?
Akü takviyesi hakkında bilmeniz gereken her şeyi sizler için tek yazıda birleştirdik. A’dan Z’ye Akü Nedir, Akü Neden Biter, Akü Takviyesi Nasıl Yapılır, Akü Biterse Ne Yapmamız Gerekir, Akü Takviyesi Yapmanın Zararı Var Mıdır, Akü Takviye Kablosu Nasıl Olmalı, Akü Takviyesi Ne Kadar Sürer, Akü Takviyesi Hangi Araçlara Yapılmaz ve Akü ile ilgili bilmeniz gereken çok önemli noktaları çok kafa karıştırmadan çok açık bir dille açıklamaya çalıştık.
AKÜ TAKVİYESİ NEDİR ?
Akü Takviyesi, aracımızın aküsü boşaldığı zaman akü takviye kablosu aracılığı ile bir başka araçtan veya dolu bir aküden enerji aktarmaktır. Sadece acil veya önem taşıyan durumlarda yapılması tavsiye edilir. Kısacası boşalan bir aküyü, dolu bir aküde ki enerjiyi aktararak doldurmaktır.
AKÜ NEDEN BOŞALIR ?
Akünün bitmesinin birkaç nedeni olabilir. Birçok etken akünün bitmesine sebep oluyor. Gelin sizle bu sebeplere bakalım. Özellikle çok soğuk havalar akünün zorlanmasına neden oluyor. İkincisi aracınızda ki klima, radyo vs. gibi elektrikle çalışan aksamlar araç durur haldeyken çalışınca akü hızlı bir şekilde boşalıyor.
Bir diğer nokta ise eğer aracınızı kısa mesafelerde sık sık kullanıyorsanız akünün kendini toparlamasına engel oluyorsunuzdur. Akünüzün ömrü daha hızlı kısalabilir. Diğer sebepler de şunlar olabilir ;
+ Küçük Akü Tercihi
+ Aracınızda ki Kaçak Akımlar
+ Yüksek Sıcaklık veya Yüksek Soğuk Havalar
AKÜ BİTERSE NE YAPMAMIZ LAZIM ?
Akünüz bittiğinde sizlerinde tahmin edeceğiniz gibi akünüzü doldurmanız gerek. Ama nasıl ? İşte bu sorunun birkaç cevabı var. Bu cevaplara bakmadan önce aküsü biten aracınızı akü takviyesi yapmadan nasıl çalıştırabileceğinizden bahsedeceğim. Bunun tek yöntemi var o da tabiki Arabayı Vurdurmak.
Kısaca, manuel vitese sahip aracınızın arkadan ittirilerek aynı zamanda aracınızı 2.vitese alıp ayağınızı debriyajdan birkaç defa aniden itilip çekilmesi hareketidir Araba Vurdurma. Tabi bu hareketi düz veya yokuş aşağı bir yolda yapmanız gerekiyor.
Aracınız otomatik vites ise bu işlemi kesinlikle yapamazsınız. O yüzden otomatik vites bir araca sahipseniz aracınızda mutlaka bir akü takviye kablosu taşımanızı öneririz.
Akünüzü doldurmanın yollarından bahsedecek olursak, ilk yöntem aracınızı akü takviye kablosu aracılığı ile başka bir araca bağlayıp çalıştırmak , ikinci yöntem aracınızı dolu bir aküye bağlayıp şarj ederek çalıştırmaktır. Fakat ikinci yöntem biraz detay içerdiği için siz ilk yöntemi daha fazla tercih edebilirsiniz.
AKÜ TAKVİYESİ NASIL YAPILIR ?
Akü takviyesi yaparken çok dikkatli olmanız gerekiyor. Yapacağınız küçük hatalar başınıza büyük sorunlar açabilir. Gelin adım adım akü takviyesinin nasıl yapılacağına bakalım;
1- İki arabanında motorunu ve radyo , tavan lambası , far vs. elektrik harcayan donanımlarını kapatın.
2- Akü takviye kablosunun ve akünün amper değerlerinin birbirine uyup uymadığını kontrol edin.
3- İki aracında kaputları açın. Ve eğer varsa akünüzün üzerindeki akü başlarının üstündeki plastik koruyucuları çıkartın.
4- Önce akü takviye kablonuzun kırmızı ucunu aküsü boş olan aracın + ( artı ) kutbuna, diğer ucunu da aküsü dolu olan aracın + ( artı ) kutbuna bağlayın.
5- Sonra akü takviye kablonuzun siyah olanın ucunu aküsü boş olan aracın – ( eksi ) kutbuna, diğer ucunu da aküsü dolu olan aracın kaportasında herhangi metal aksama tutturun.
6- Kabloları doğru taktığınıza emin olun ve kabloların motorun herhangi hareketli bir aksamına değmemesine dikkat edin.
7- Önce aküsü dolu olan aracı çalıştırın 5 – 10 dakika sonra ise kontağı kapalı olan aküsü boş olan aracın kontağını açıp çalıştırın.
8- İki araçta çalıştıktan sonra aküsü dolu olan araç ile 2500 devirde sabit 2-3 dakika gaza basın.
9- İki araçta sorunsuz şekilde çalıştıktan sonra ilk olarak aküsü takviye edilen aracın ondan sonra ise akü takviye eden aracın kablolarını sökün. Tabi bunları yaparken ilk olarak - ( eksi ) kutupları ondan sonra da + ( artı ) kutupları çıkartın.
AKÜ TAKVİYESİNİN ZARARI VAR MIDIR?
Bu soru hakkında birçok bilgi kirliliği mevcut. Ama işin aslı şudur ki akü takviyesini kuralına uyarak yapıyorsanız kesinlikle hiçbir zararı yoktur. Fakat yapacağınız en ufak bir yanlışlık başınıza büyük belalar açabilir.
Ayrıca kalitesiz ve fazla amperli akü takviye kabloları ile akü takviyesi yapmaya kalkarsanız çok sorun yaşayabilirsiniz. Akü takviye kablonuzun nasıl olması gerektiğini bir sonraki soru da detaylı olarak açıklamaya çalıştık.
AKÜ TAKVİYE KABLOSU NASIL OLMALI ?
O yüzden marka vermeyeceğiz ama bir kere alın ama kaliteli bir akü takviye kablosu alın diyebiliriz. Aracın bir aksamı olarak görebilirsiniz bu kabloyu. En zor zamanlarınız da yardımınıza koşan o kablo olabilir.
Akü takviye kablosu aracınıza göre olmalı. Yani burada önemli olan aracınızın cinsi. Şöyle açıklayalım;
+ Motorsikletler : 300 – 600 arasında bir Amper değerine sahip kablo olmalıdır.
+ Otomobiller : 700 – 1200 arasında bir Amper değerine sahip kablo olmalıdır.
+ Kamyonetler : 1200 Amper değerine sahip bir akü takviye kablosu yeterli gelecektir.
+ Otobüsler ve Kamyonlar : 1200 – 2400 arasında bir Amper değerine sahip kablo olmalıdır.
Eğer düşük Amperli bir kablo alıp takviye yapmaya çalışırsanız aküyü dolduramazsınız. Fazla Amperli bir kablo alıp takviye yapmaya çalışırsanız ise akünün ömrünü bitirebilir veya araçta başka sorunlar oluşturabilirsiniz. O nedenle akü takviye kablosunun nasıl olduğu büyük önem taşımaktadır.
AKÜ TAKVİYESİ NE KADAR SÜRER ?
Akü takviyesi, eğer daha önceden tecrübeli iseniz 5 dakika sürmeyecek bir işlemdir. Daha önce hiç yapmadıysanız, ilk defa akü takviyesi yapacaksanız da yine en fazla 10 – 15 dakika sürmeyecek bir işlemdir.
AKÜ TAKVİYESİ HANGİ ARAÇLARA YAPILMAZ ?
Akü takviyesini her araca yapmamanız gerektiğini aklınızdan çıkarmayın. Peki hangi araçlar bunlar;
+ Dijital göstergeli araçlara akü takviyesi yapılması tavsiye edilmez. Çünkü dijital göstergeye sahip araçlarda voltaj koruması büyük önem taşımaktadır. Bu tür dijital göstergeli araçlarda ani voltaj değişiklikleri çok zararlıdır.
+ Ağır BSI ve ECU kontrolleri olan elektronik araçlar
+ Farklı tür ve voltajda akü çeşitleri kullanan araçlar
+ Seri bağlantılı akü kullanan araçlar
Aslında korkmanıza gerek yok piyasada ki çoğu araç bu tür araçlardan değil. Yani aracınız spesifik ve özel bir araç değilse kontrollü olarak akü takviyesi yapabilirsiniz tabi ki dijital göstergeli olmaması şartıyla.
AKÜ TAKVİYESİ HAKKINDA BİLMENİZ GEREKEN ÖNEMLİ NOKTALAR
+ Herşeyden önce aracınıza sık sık akü takviyesi yapmayın.
+ Boşalan akünüzün amper değeri ile akü takviye kablonuzun amper değerinin aynı olmasına mutlaka dikkat edin.
+ Akünüzün ve akü takviye kablonuzun eksi ( - ) ve artı ( + ) kutuplarına çok dikkat edin.
+ Akü takviyesi yapan araç ile takviye yapılan aracın birbirine değmemesine çok çok dikkat edin. Çünkü araçların birbirine değmesi halinde akü takviye kablosunu bağladığınız zaman araçlarınızın üzerinde elektrik akımı olur. Ve sizin için tehlike arz edebilir.
+ Takviye yapan ve takviye yapılan araçların ikisinin de radyo, tavan lambası vs. gibi gereksiz yere elektrik harcayan aksamlarını kapatın.
+ Takviye kablolarını bağlarken araçların kontakları kesinlikle kapalı olması gerekir.
+ Önce + ( artı ) kutupları sonra ise - ( eksi ) kutuplar bağlanması gerekir.
+ Eğer daha önce akü takviyesi tecrübeniz yok ise tecrübeli birinden yardım isteyebilir veya akü takviyesinin nasıl yapıldığını iyice öğrenip kavradıktan sonra yapabilirsiniz.
+ Kalitesiz akü takviye kabloları ile akünüzü takviye etmeniz önerilmez.