Vidalı – Delik Plaka Muayeneden Geçer mi?
Plak üzerinde vida veya delik bulunması her ne kadar masum ve plakanın okunabilirliğini etkilemeyecek şekilde olursa olsun TÜVTÜRK tarafından tolerans gösterilemeyecek şekilde yasaklanmıştır. Üzerinde küçük ve rakamlardan uzak bir delik bulunması dahi muayene sırasında ağır kusur olarak nitelendirilmektedir.
Plakanın beklenen gereksinimleri karşılamaması “standart dışı plaka” ifade ise muayene geçişinin iptal edilmesine sebep olmaktadır.
Plakanın karşılaması gereken özellikler plaka üzerinde delik ve vida olmaması gerekliliğinin dışında unsurlar da taşımaktadır.
Bunlar plakanın alt kıskında dalga hologramı, orta kısımda “TC” hologramı bulunması, plaka üzerinde mühür bulunması, harf ve rakamların standart puntoda olup boyalarının silinmemiş olması, plakanın solunda mavi zemin üzerine beyaz renkte TR ifadesi bulunması, plaka harf ve rakamlarının beyaz zemin üzerine siyah renk ile yazılmasıdır (özel plakalar hariç) belirtilen özelliklerin birini dahi taşımayan plakalar aracın ağır kusur belgesi almasına ve muayeneden kalmasına neden olmaktadır.
Vidalı – Delik Plakanın Cezası Var mı?
Üzerinde delik veya vida bulunan plakalar bilinenin aksine yalnızca para cezasına çarptırılmamakta, para cezasının yanında araç trafik cezası alabilme ihtimali bulunmaktadır.. Küçük bir vida izinin aracın trafik cezası alarak çekici, emniyet otoparkı gibi masraflara sebep olması sıkça polemiklere sebep olmaktadır.
Özellikle harf ve rakamların çok yakın konumunda bulunan küçük bir deliğin aracın trafik cezası alması için yeterli olmasının sebebi kara yolları üzerinde bulunan radar, emniyet kameraları ve HGS geçiş gişeleridir.
Üzerinde delik ve vida bulunan plakalar, standart plakaları okumak üzere programlanmış emniyet kameraları tarafından tespit edilememektedir. Bu durumun kötüye kullanımının engellenebilmesi amacıyla plaka üzerinde bulunan izler konusunda hassasiyet gösterilmektedir.
Bunun yanında yukarıda belirtilen standart plaka özelliklerinin taşınmaması da kameraların plakayı okuyabilmesini zorlaştırdığı sebebiyle yasaklanmıştır. İlgili plakaların tespiti de aracın trafikten men edilmesine sebep olmaktadır.
Vidalı – Delik Plaka Nedir?
Araç plakasının kaza, deforme sonucu yuvasından çıkması durumunda yeni plakalık almak yerine plakanın vida ile yuvasına sabitlenmesi tercih edilmektedir. Tüm trafik kontrollerinin manuel olarak yapıldığı geçmiş yıllarda bu durum problem teşkil etmiyorken günümüzde yaygınlaşan online sistemlerin ve kameraların yaygınlaşması bu durumun yasaklanmasına sebep olmuştur.
Bununla birlikte geçmiş yıllarda yasal olan plaka basım işlemi kısıtlanmış olup 2021 mevzuatına göre plaka basımı yalnızca yetkili makamlar tarafından gerçekleşebilecektir.