11.7 C
İstanbul
Perşembe, Aralık 1, 2022
Ana SayfaOtomobil RehberiVolan Nedir? Bozulursa Ne Olur?

Volan Nedir? Bozulursa Ne Olur?

Volan Nedir?

İçten yanmalı motorlarda çok sık duyulan parçalardan birisi de Volan olarak bilinir. İçten yanmalı motorla için en önemli parçalardan da biri olarak gösterebileceğimiz parçanın, çalışma sistemi basit ancak önemi büyüktür. Çalışma sistemi hakkında detaylara geçmeden önce “Volan Nedir ?” sorusuna yanıt arayalım.

Volan; En büyük dişli parçalarından biridir. Krank miline bağlı olan dişli, krankın hareketiyle beraber harekete başlar ve dönme ve ateşleme anında aldığı gücü, durağan zamanlarda motorun dönmesi için hareketin devamlılığını sağlar.

Araçlarda marş sisteminde karşımıza çıkan Volan, marş sistemi için gerekli olan ilk hareketin verilmesini sağlar. Bunun için de marş dinamosundan yararlanılır.


Volan Ne İşe Yarar?

Volan dişlisinin görevlerinin oldukça önemli olduğunu belirtmek gerekiyor. Dişlinin genel olarak 4 ana başlıkta görevleri olduğunu söylemek yanlış olmaz. Tek bir işe yaradığınız söylemek yanlış olur. Dilerseniz bu maddelere geçelim.

  • Volan için ilk görev, motorun ilk çalıştırılması sırasında hareketin aktarılmasını sağlamak olacaktır. Marş motoruna bağlıdır ve araç ilk çalıştırıldığı zaman marş motorunun volanı döndürmesi sağlanır.
  • İkinci olarak Volan’ın görevlerinden birisi de motorun hareketinin şanzımana aktarılması olacaktır. Volan krank miline sabit bir şekilde bağlı olduğunu görürüz. Bu şekilde motorun hareketinin şanzımana aktarılması sağlanır.
  • Dönüş hareketinin enerjisinin korunması sağlanır.
  • Daha az titreşimsiz bir dönüş sunulması sağlanır.

Volan Bozulursa Ne Olur?

Her parçada olduğu gibi Volan için de bozulma söz konusu olabilir. Peki, Volan Bozulursa Ne Olur ? Bu durumda nasıl bir arıza ile karşı karşıya kalırız?

Volan dişlisi bozulduğu zaman, marş motoru dişlisinin parça üzerinde tek kaldığını görmek mümkün olur. Bu durumda da parçanın dönmesi söz konusu olmaz. Dolayısıyla aracın ilk marş işleminde çalışmadığı görülür.

Aracın marş alıp çalışmaması durumunda yapılması gereken işlem, vurdurma olarak bilinen işlemdir. Bu durumda araç bir süre itilir ve belli bir ivme kazanması sağlanır.

Sonrasında ise aracı 2.vitese alıp debriyaj üzerinde yapılacak düzenleme sonrasında çalıştırmak mümkün olur.


Volan Dişlisi Arıza Belirtileri Nelerdir?

Dediğimiz gibi her parçada olduğu gibi Volan Dişlisi üzerinde de arızalanma meydana gelebiliyor. Dişli kırılabiliyor ya da çatlayabiliyor.

Bir şekilde dişlinin arızalanması durumunda, nasıl bir sonuçla karşı karşıya kalacağınızdan söz ettik. Bunun dışında belirtileri de merak ediyor olabilirsiniz.

Volan Dişlisi Arıza Belirtileri Nelerdir ?” sorusunun en net yanıtı, aracın çalışmaması olacaktır. Eğer aracınız bir türlü marş almıyorsa, bu durumda marş dişlisinin boşa dönmesi durumu söz konusu olabilir. Böyle bir durumda da aracınızın çalışmadığını göreceksiniz.

Dediğimiz gibi vurdurma işlemi sonrasında aracınızın çalışması mümkün olacaktır. İkinci viteste bu şekilde çalıştırma yapabilirsiniz. Fakat ilk belirti, aracın marş almaması olacaktır. Bunun dışında aracın sarsıntılı bir şekilde çalışması gibi sorunlar da gündeme gelebilir.


Volan Dişlisi Bozulursa Ne Olur?

Volan dişlisinin bozulması, doğrudan parçanın işlevini görmemesi anlamına gelir. Dişlinin bozulması durumunda, marş motorunun dişlisi de döndürülmeyeceği için aracın çalışmasının önüne engel bir durum oluşmuş olur.

Yukarıda söylediğimiz gibi aracın çalışmaması gibi bir durum söz konusu olacaktır. Aracın çalıştırılması için ise araca bir ivme kazandırılması gerekebilir.

Bu durumda da aracın bir süre itilmesi durumu söz konusu olabilir. Yani halk dilinde vurdurma olarak bilinen işlem yapılır ve aracın belli bir hıza gelmesi sağlanır. Sonrasında araç yeniden çalıştırılabilir.


Volan Çatlarsa Ne Olur?

Diğer bir sıkıntı ise Volan Çatlaması sorunu. Aslında ilk etapta Volan Çatlarsa, bunu doğrudan anlamanız mümkün olmayacaktır. Genelde araçta bu durum çok hissedilmez.

Zaman zaman titreme yapabilir ancak bunu fark etmeniz pek mümkün değil. Bunun dışında çatlağın zamanla ilerlemesi söz konusu olabilir.

Çatlağın yürümesi, somun deliklerine kadar ilerleme gösterilmesini durumu ortaya çıkacaktır. Bu durumda da göbek ile gövde arasında ayrılma durumu söz konusu olur. Böyle bir durumda doğrudan motorunuz ya da şanzıman zarar görmek. Bu durumda aracınız yolda kalacaktır.


Volan Kırılırsa Ne Olur?

Diğer merak edilen kısım “Volan Kırılırsa Ne Olur ?” bölümü. Eğer Volan kırılırsa, bu durumda aracınızı boşa almış gibi olursunuz. Aracınızı durdurup bir çekici çağırmanız gerekiyor. Aksi halde arabayı yeniden çalıştırmak ve vites atmak mümkün olmayabilir.

Bu noktada kırılan parçanın da değiştirilmesi gereklidir. Özellikle göbek ile gövde arasında bir kırık meydana geldiyse, direk olarak değiştirme yapmak gerekiyor. Bunun için de mutlaka profesyonel bir yerden hizmet almanız lazım.


Volan Ne Zaman Değişir?

Genelde bunun için net bir zaman vermek mümkün değil. Araçlarınızın düzenli olarak bakımını yaptırmanız gerekiyor. Eğer Volkan üzerinde herhangi bir çatlak varsa ya da dişlilerde bir aşınma durumu varsa, bakım sırasında yapılan kontrollerle beraber bu ortaya çıkacaktır.

Bu gibi durumlarda da parçanın değiştirilmesi gerekebilir. Değişim için düzenli olarak bakımları yaptırmanız lazım. Bunun dışında araçta titreme ve debriyajda titreme hissettiğiniz zaman da kontrollerinizi yaptırmanız lazım.


Volan Taşlama Neden Yapılır?

Volan Taşlama işlemi, genelde debriyaj seti değişikliklerinde yapılır. Debriyaj setinin değiştirilmesi sonrasında oluşan titremenin önüne geçmek adına böyle bir düzenleme yapılabilir. Bunun dışında genel olarak debriyajda titreme varsa da aynı işlem uygulanabilir.


Volan Tamir Olur mu?

Tamamen hasar durumuna göre belirleme yapmak gerekir. Torna ve taşlama işlemleri uygulanabileceği gibi, doğrudan parçanın değişmesine neden olabilecek sorunlarda ortaya çıkabilir. Bu noktada hasarın boyutu oldukça önemlidir.


Volan Titreme Arızası Nasıl Çözülür?

“Volan Titreme Arızası Nasıl Çözülür?” sorusunun cevabı için ilk akla gelen yöntem taşlama olacaktır. Yukarıda da dediğimiz gibi genelde titreme sorunu taşlama ile çözüme kavuşturulur.

İlgili İçerikler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Reklam -

En Çok Okunanlar

Son Yorumlananlar

- Reklam -